VEĽKÁ LOMNICA: Nový územný plán samospráva schválila vlani v decembri

23.04.2008 Poprad

Veľká Lomnica 22. apríla (TASR) - Informácia o prevodoch pozemkov v katastri obce Veľká Lomnica tamojšiu samosprávu prekvapila.
\"Dozvedeli sme sa o tom z médií. Obec k tomu ani nemôže zaujať stanovisko, keďže o pozemkoch nikdy nerozhodovala, boli majetkom pozemkového fondu, \" povedal pre TASR zástupca starostu Štefan Precák.
Na margo lokality, v ktorej sa pozemky nachádzajú, uviedol, že pravdepodobne ide o poľnohospodársku pôdu v extraviláne obce, v západnej časti vpravo od cesty z Veľkej Lomnice na Poprad, smerom na Mlynicu.
Veľká Lomnica je jednou z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich podtatranských obcí s ambíciou stať sa malým kúpeľným mestečkom.
\"Obec má nový územný plán schválený v decembri 2007. Lokalita, v ktorej sú medializované pozemky, nie je jeho súčasťou. S novou zástavbou sa ráta v dvoch lokalitách smerom na Tatranskú Lomnicu, kde pribudnú rodinné domy, aquapark, apartmánové domy. Dynamický rozvoj čaká oblasť pod golfovým ihriskom. Zastavené územie bude väčšie, než je pôvodná, teda stará obec, \" priblížil rozvojové zámery Štefan Precák.
Starosta Veľkej Lomnice Milan Hrivnák, ktorý je v súčasnosti hospitalizovaný a mobilný telefón nedvíhal, vlani v auguste pri príležitosti osláv 750. výročia prvej písomnej zmienky o obci pre TASR konštatoval, že \"dynamický rozvoj v ostatných rokoch súvisí s postupnou zmenou orientácie z poľnohospodárstva na cestovný ruch a kúpeľníctvo\". Podľa jeho slov by malo v krátkom čase pribudnúť v dvoch nových lokalitách ďalších 500 rodinných domov, čím sa zvýši počet obyvateľov na 6000 až 6500.
Kedysi poľnohospodárska obec má ambície stať sa kúpeľným mestečkom. Súvisí to s praktickým využitím geotermálneho vrtu v golfovom areáli Black Stork a rozvojom cestovného ruchu.
Ak by chceli noví vlastníci pozemkov v extraviláne Veľkej Lomnice zmeniť ich účel a plánovali tam výstavbu, museli by požiadať o zmenu územného plánu. Podľa zástupcu starostu takáto požiadavka zatiaľ nebola vnesená. Ak by ju vlastníci nastolili, zaoberalo by sa ňou obecné zastupiteľstvo. \"Našou prioritou je súlad s rozvojovými zámermi obce, aby rástla nielen bytová výstavba, pribúdali apartmány a hotely, ale aby nezaostávala ani oblasť infraštruktúry a služieb, \" zdôraznil Precák.
Podľa medializovaných informácií bývalý námestník riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Branislav Bríza podpísal minulý rok v apríli až dve reštitučné zmluvy, vďaka ktorým sa dostala firma blízka predsedovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi k lukratívnym pozemkom vo Vysokých Tatrách. Urobil tak v čase, keď bol vtedajší šéf fondu František Hideghéty (SMK) na dovolenke.
Prvá zmluva sa týkala viac ako milióna m2 pôdy v katastri Veľkého Slavkova a stála kreslo Branislava Brízu aj ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (obaja ĽS-HZDS).
Druhá zmluva sa týka pozemkov v katastri obce Veľká Lomnica s rozlohou 675.000 m2, ktoré mala firma GVM odkúpiť od tých istých reštituentov ako v prípade Veľkého Slavkova za tri milióny Sk (92.384 eur).
 

Vyberte región